Zoeken in archieven

In archieven zoeken via het internet levert me heel veel interessante informatie op die noodzakelijk is bij het in kaart brengen van de familiegeschiedenis. Internet is een bijna onmisbare informatiebron.

Bij het zoeken in archieven heb ik te maken met de openbaarheid van diverse archieven.
Enkele belangrijke regels met betrekking tot de openbaarheid zijn als volgt:

  • geboorteaktes na 100 jaar;
  • huwelijksaktes na 75 jaar;
  • overlijdensaktes na 50 jaar.

Geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes betekent zoeken in de burgerlijke stand. In 1811 werd in een groot deel van de Nederland de verplichte burgerlijke stand ingevoerd. Tot 1811 registreerde de kerk gegevens over geboorte, huwelijk en overlijden in dtb-registers (doop, trouw en begraafboeken).

In de burgerlijke stand werd vanaf 1811 geboorte, huwelijk en overlijden geregistreerd.

Door in bevolkingsregisters (vanaf 1850) te spitten heb ik tot nu toe aardig wat ontdekkingen gedaan en aanknopingspunten gevonden. Het bevolkingsregister is in 1920 overgegaan in het systeem van gezinskaarten. Het gezinskaartensysteem is in 1939 overgaan in persoonskaarten en vervolgens is in 1994 de gemeentelijke basisadministratie (GBA) ingevoerd. Sinds 2014 is de GBA vervangen door de basisregistratie personen (BRP).

Sommige gemeentes hebben een rechtstreekse link naar externe bronnen. De gemeente Wageningen maakt gebruik van FamilySearch, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. Dit is slechts een kleine greep uit de vele online archieven.

Met name bij het overschrijven van oude handschriften in dtb-registers en de burgerlijke stand zijn “overschrijfvergissingen” bij archiefinstellingen niet denkbeeldig. En ik ga er maar van uit dat ik zelf ook vergissingen maak. Het ontcijferen van oude (handgeschreven) documenten blijkt soms lastig. Het is tenslotte mensenwerk. In belangrijke gegevens zoals namen, leeftijden en datums ben ik variaties tegen gekomen terwijl het om dezelfde persoon gaat.
Bijvoorbeeld de voornamen van mijn overgrootmoeder komt in officiële documenten voor als Pietje Roeleke, Pietje Boeleke, Pietje Bolleke, Pietje Roelofje en Rietje Roeleke. Misschien zijn er nog wel meer variaties. Voor 1900 kwam het vaak voor dat dat degene die aangifte deed (bij geboorte, huwelijk en overlijden) niet kon lezen of schrijven. De betreffende ambtenaar noteerde de aktegegevens dan “op het gehoor”.

De vooroudergeschiedenis van mijn vader ligt in de Alblasserwaard (Giessendam, Wijngaarden, Hardinxveld) en van mijn moeder in Wageningen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s