Familiegeschiedenis houdt nooit op.

Een paar jaar na het overlijden in 2008 van mijn tante – Maria van Wijngaarden – werd mijn interesse gewekt om meer van de familiegeschiedenis te weten. In het kleine “privé – archief” van Maria dat ik toen mocht inzien zat voor mij interessante informatie waardoor de belangstelling groeide.
Op deze website plaats ik informatie over de familiegeschiedenis van v
aders kant (van Wijngaarden) en die van mijn moeders kant (Schoester).

Tante Maria had als kinderloos weduwe de afhandeling van haar nalatenschap toevertrouwd aan een notaris. Deze had ondanks professionele toegang tot archieven, in eerste instantie grote moeite alle mogelijke erfgenamen op te sporen. Dit werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door de koloniale geschiedenis van mijn familie.

Vrijwel direct besefte ik dat onderzoek naar de familiegeschiedenis een tijdrovende zaak zou worden. Ook werd me snel duidelijk dat ik het nooit af zou krijgen terwijl ik toch zelf de grens van het onderzoek kan bepalen.
De belangrijkste valkuil als het om tijdsbesteding gaat is het internet omdat de neiging bestaat steeds verder te zoeken en af te dwalen. Ik noem het maar nieuwsgierigheid!
Ik wil voorop stellen dat de voordelen van het internet duidelijk groter zijn dan de nadelen. Zonder het internet is familieonderzoek tegenwoordig bijna ondoenlijk.

Tijdens de zoektocht loop ik waarschijnlijk tegen problemen op die vele anderen die bezig zijn met familiehistorie ook ervaren zoals: reizen i.v.m. archiefbezoek, openstaande vragen parkeren, het ordenen van een zeer grote hoeveelheid gegevens, het eventueel opzetten van een website etc.
De genealogische gegevens beheer ik offline met My Heritage Family Tree Builder. Om gegevens online te plaatsen heb ik een synchronisatie naar My Heritage geprobeerd. Bij grotere stambomen is dan een betaald abonnement nodig. Tot nut toe heb ik daar niet voor gekozen. Afgezien van de kosten viel me op dat My Heritage bepaalde feiten onoverzichtelijk en verwarrend presenteert. Dit gebeurt onder andere bij de notities.

Berichten worden in wordpress automatisch in chronologische volgorde geplaatst. Het nieuwste bericht staat bovenaan. Dit vind ik niet altijd handig. In de praktijk kunnen nog openstaande vragen in een eerder bericht door nieuwe ontdekkingen alsnog beantwoordt worden. Wel is waar bestaat de mogelijkheid een bericht te bewerken en opnieuw te publiceren. Het zou dan na verloop van tijd door de vele aanpassingen steeds completer kunnen worden maar waarschijnlijk ook steeds langer.
Bij voldoende informatie over een onderwerp maak ik een nieuw bericht. Voldoende wil zeggen dat ik berichten misschien soms te snel de ether in stuur en naderhand door nieuwe gegevens moet corrigeren. Dit nadeel neem ik op de koop toe.

T.z.t. hoop ik van de verzamelde berichten een meer compleet en samenhangend geheel te kunnen maken. Regelmatig ontbreken er puzzelstukken of zit ik op een doodlopende weg. Soms zijn de officiële documenten (zoals geboorte-, doop-, trouw- en overlijdensakten) verwarrend, namen niet eenduidig of verkeerd over- geschreven. Ik hoop voldoende te ontdekken om een beetje beeld te vormen van de tijd waarin mijn familie vroeger leefde en in welke omstandigheden.

Uitstapjes buiten de stambomen kunnen een aanvulling zijn. Soms blijkt het zelfs noodzakelijk om via een omweg een opening te vinden om weer verder te kunnen.

Mocht een link waarnaar ik verwijs niet openen of een fout aangeven laat het mij dan weten. Ik probeer deze dan te herstellen. Graag houd ik me aanbevolen voor correctievoorstellen, privacyaanbevelingen en allerhande informatie die nuttig kan zijn om de site te verbeteren.

Tot slot heb ik ervaren altijd de op internet gevonden gegevens te controleren. Bij voorkeur aan de hand van de oorspronkelijke documenten. In korte tijd ben ik regelmatig niet consistente gegevens tegen gekomen. Dit kan door allerlei oorzaken, bijvoorbeeld: verkeerd overgeschreven namen vanuit oude documenten, een misrekening in de leeftijd of een moeilijk te ontcijferen (oud) handschrift. Kortom, ik ga er van uit dat er in de documenten die ik raadpleeg fouten kunnen zitten. Zelf zit ik er ook wel eens naast. De informatie op mijn site kan dus fouten bevatten. WieWasWie is een voorbeeld van een website die duidelijk aangeeft hoe je zou kunnen helpen een fout in hun documentdetails te verbeteren. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s