Cornelis van Wijngaarden, West-Indië 1896-1908

Na de ontdekkingen over de immigratie van mijn grootvader in Brazilië in 1909 was ik benieuwd naar de periode voor 1909. Zijn eerste dochter Juliana Luciana (Goel, *1898) werd geboren op Aruba en zijn tweede dochter Johanna (tante Jo,* 1905) op Curaçao.

Omdat ik meer wilde weten over het vertrek van mijn opa uit Giessendam naar Aruba zocht ik in de internetbronnen van Giessendam en omgeving. Ik kwam daarbij ook in contact met Jan Dubbeldam van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam. Deze mocht ik mijn vragen mailen en kreeg snel antwoord. Hij stuurde in eerste instantie 3 scans van gezinskaarten uit het bevolkingsregister van Giessendam. De gemeente was tot 1957 zelfstandig en werd door samenvoeging Hardinxveld-Giessendam.
De scans had ik naderhand via internet kunnen vinden in het Regionaal Archief Dordrecht.

Op de gezinskaart van Jacobus van Wijngaarden stond dat hij zich op 1 januari 1890 inschreef in Giessendam. Volgens deze kaart bestond het gezin toen uit Jacobus (* 6 mei 1831), Johanna Vlot ( * 13 oktober 1827), Jobje (* 10 september 1859) en Cornelis (mijn grootvader * 6 november 1868). Johanna overleed op 3 juni 1904. Omdat mijn grootvader in Giessendam is geboren dacht ik dat het gezin in elk geval tussen 1868 en 1890 ook ergens anders gewoond heeft. Op 1 januari 1890 was Cornelis 21 jaar.

Het meest opmerkelijke op één van de drie gezinskaarten is de vermelding dat Cornelis op 21 januari 1896 in Giessendam werd uitgeschreven en vertrok naar het Koloniaal Werfdepot in Harderwijk.
De gezinskaart met de uitschrijving van Cornelis (van Giessendam naar Harderwijk).

Het Koloniaal Werfdepot Harderwijk leidde in die tijd rekruten op voor de Hollandse koloniën. Na de opleiding gingen de meeste militairen naar Oost-Indië (toenmalig Nederlands-Indië). Een klein aantal waaronder mijn grootvader ging naar West-Indië. In die tijd waren Suriname en Curaçao (met Aruba) Hollandse koloniën.

Via de Stamboeken Militairen KNIL Oost- en West Indië hoopte ik meer inzicht te krijgen. Helaas moet ik deze puzzel een tijdje laten rusten. Het Nationaal Archief is namelijk bezig met het digitaliseren van dit archiefmateriaal waardoor de stamboeken voorlopig (voor langere tijd) niet raadpleegbaar zijn. Een paar bezoeken aan de bibliotheek van Bronbeek leverde voor nu helaas geen specifieke informatie over het KNIL in West-Indië op.

Wel heb ik alvast een aantal belangwekkende gegevens verzameld om een beeld te krijgen van de periode 1896 – 1909.

  • Na de KNIL opleiding in Harderwijk ging Cornelis in 1896 naar Aruba, West-Indië.
  • Hij kreeg daar een relatie met Henriqueta Roselu Rafeni (*15 juli 1877, Aruba).
  • Op 23 mei 1898 werd op Aruba zijn eerste dochter Juliana Luciana geboren.
  • Op 3 april 1902 werd hij weer in Giessendam ingeschreven. Het vorige woonadres was de Oranje Nassau kazerne (het Koloniaal Werfdepot) in Harderwijk.
  • Zijn moeder Johanna Vlot overleed op 3 juni 1904 in Giessendam.
  • Hij trouwde 11 juni 1904 met Henriqueta op Aruba. Hun dochter Juliana was op dat moment 6 jaar.
  • Op 4 juni 1905 werd op Curaçao zijn tweede dochter Johanna (tante Jo) geboren.
  • In 1908 kwam hij in Holland terug en werd op 18 augustus 1908 in Giessendam ingeschreven, komende vanuit Aruba West-Indië.
  • Zijn derde kind, Jacobus, werd in Sliedrecht geboren op 23 december 1908.
  • Op 29 september 1909 ging hij met zijn gezin in Amsterdam aan boord van stoomschip Frisia en emigreerde naar Brazilië.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s